Frequently Asked Questions

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forum Pimpinan Ipis dan Pimpinan Pelajar pada 2009

Assalamualaikum wbt kepada pembaca-pembaca sekalian.

Pertamanya, saya mewakili pihak pimpinan IPIS memohon maaf diatas blog ini yang sudah lama tidak dikemaskini.
Untuk kali ini, saya ingin menjawab beberapa persoalan yang sering diajukan oleh pelajar dan bekas pelajar berkaitan Ipis.

#Seandainya terdapat sebarang tambahan maklumat, berkaitan hal ini boleh diemelkan pada ipiseratas@gmail.com

_________________________________________________

  1. Apakah itu i-PIS? I-PIS adalah sebuah pertubuhan yang diasaskan untuk menyatukan belia yang beragama Islam yang terdiri daripada bekas pelajar SERATAS serta warga SERATAS itu sendiri di dalam satu platform bagi meningkatkan penglibatan ahli-ahlinya dalam aktiviti-aktiviti yang bersifat keislaman, dakwah dan kerohanian disamping melaksakan aktiviti yang dapat membina peribadi, meningkatkan kesetianegaraan dan mewujudkan kesedaran terhadap perlunya menjauhi unsur dan nilai negatif dikalangan ahli-ahli.Pertubuhan Pelajar Islam SERATAS (iPIS) ditubuhkan sebagai satu wacana serta wadah ilmiah bagi memberi kesinambungan kepada usaha-usaha dakwah yang telah dijalankan sekian lama di alma mater, SERATAS. Atas kesedaran bahawa betapa perlunya kepada tuntutan dan kepentingan berorganisasi, justeru iPIS menawarkan satu alternatif bagi menyatukan semua bekas pelajar SERATAS dan pelajar SERATAS sendiri merentasi batasan batch di dalam satu ikatan ukhwah yang ingin memberi bakti dan sumbangan secara sukarela melalui perlaksanaan yang tersusun.
  2. Kita dah ada Mekar, Alumni Seratas dan Ipis? Perlu ke sampai 3 badan alumni untuk satu sekolah?  Ipis bukan alumni. Ia adalah sebuah pertubuhan yang didaftarkan dibawah pertubuhan belia ROY (Registrar of Youth Societies) dimana keahliannya terbuka kepada mana-mana bekas pelajar dan pelajar Seratas yang berusia 15-40 tahun (berdasarkan perlembagaan Ipis). Walaubagaimanapun, itu sekadar diatas kertas hitam putih sahaja. Pada hakikatnya, iPIS tetap memerlukan tenaga lama yang berpengalaman (40-an keatas) dari batch yang awal untuk memberi buah fikiran yang bernas, nasihat dalam berpersatuan atau mahupun menjadi ahli Lembaga Penasihat iPIS itu sendiri.
  3. Bila iPIS ditubuhkan? iPIS ditubuhkan pada 2006-secara tidak rasmi oleh batch 21. Pada 2009, telah diadakan satu mesyuarat untuk menubuhkan sebuah pertubuhan yang rasmi. Pada 2011, iPIS telah  didaftarkan di bawah ROY(Registrar of Youth Societies) Kementerian Belia dan Sukan. IPIS telah berdaftar sebagai pertubuhan belia di bawah Seksyen 10 Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007 dengan no. pendaftarannya PPBM 7194/11.
  4. Apakah aktiviti yang telah dilaksanakan iPIS sepanjang penubuhannya? Sepanjang 9 tahun penubuhan, Ipis telah melaksanakan beberapa program. Antaranya ialah : i. Kem Motivasi Pelajar 2009 ii. Kajian Latar Suasana Seratas (KILAS 2010) iii. Kem Pengenalan Tarbiyah Islamiah 2011 iv. Simposium Nuqaba 2011 v. Lawatan Ukhuwah mengikut batch pada 2007 (batch 21) dan 2012(batch 26).
  5. Apakah hubungan iPIS dengan badan alumni seratas yang lain? Secara dasarnya, kita saling menyokong dalam perlaksanakan program yang membawa manfaat. Pada tahun 2009, iaitu tahun penubuhannya secara rasmi, iPIS telah mendapat sokongan daripada Mekar dan Alumni Seratas. Beberapa program pernah diatur untuk merapatkan hubungan silaturrahim sesama pertubuhan. Namun dibatalkan pada saat akhir, diatas kesibukkan urusan masing-masing. Antaranya : i. Tahun 2010, Perancangan untuk Family Day iPIS & Mekar ii. Tahun 2011, Perancangan untuk program Ramadhan ‘Iftar Jama’i Alumni SERATAS.
  6. Bagaimana untuk mendapatkan update tentang program Ipis? Anda boleh mendapatkan update mengenai aktiviti terkini Ipis dengan beberapa cara seperti follow akaun Ipis Seratas di twitter, page Ikatan Pelajar Islam Seratas Ipis di Facebook, atau dengan menyertai group Facebook IPISeratas.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: