Cinta Tikar Sejadah

Saya bukanlah peminat drama Melayu, Jepun apatah lagi Inggeris. Mungkin minat setiap dari kita berbeza. Saya lebih gemar aktiviti membaca daripada menonton tv sebenarnya. Namun drama yang disiarkan di astro Oasis ini menarik hati saya untuk menontonnya. Ya, sebuah lagi drama Islamik yang cuba diketengahkan dalam masyarakat hari ini, dan nampaknya mesej yang ingin disampaikan juga santai dan sangat terkesan bagi saya.

Tidaklah terlalu mengikuti drama ini, namun setiap kali berpeluang menontonnya, saya akan meluangkan masa di hadapan televisyen. Ceritanya berkisarkan seorang anak yang dilahir dan dibesarkan di France, akhirnya dihantar pulang ke Tanah Air untuk tinggal bersama datuknya, demi mengembalikan Islam di dalam dirinya. Dan di dalam sebuah episod yang disiarkan malam tadi, dialog(diubah sedikit, tak ingat dialog sebenar) yang amat menarik hati saya adalah,

“Atok, saya nak jadi macam atoklah..tapi macam mana ek?”

“Nak jadi macam atok?Senang je…makan banyak, pastu tak payah bersenam…jadilah macam atok…haha”

“haha…atok ni..”

“Ye la..kamu nak jadi macam atok tu, jadi macam mane?”

“hm…nak jadi macam atok bila kolam ikan atok kene racun…atok tenang je…”

“ooo…tu sebab yang tu bukan kolam ikan atok..”

“ye ke?habis tu siape punya?saya punya ke?”

“huhu…tu semua Allah yang punya…Allah bagi kita pinjam sekejap…bila-bila Allah nak ambil balik, kita kene pulangkanlahkan…sebab bukan hak kita pon…”

“ha?”

More

SPS

Alhamdulillah, TPMG (The Professional Muslim Generation) untuk pelajar Malaysia di Republik Czech telah pun lama selesai.

terasa ingin berkongsi sedikit apa yg terkesan di hati sepanjang program 1 hari bersama ustaz maszlee yg dijemput khas dari uk.

subhanallah, alhamdulillah, allahu akbar.

slot pertama diisi dengan pembentangan oleh ustaz mengenai tema tpmg tahun ini, Super Power Student (SPS). pembentangan ustaz tak seperti kem2 motivasi atau bijak belajar yg biasa. menarik sekali point yg diutarakan oleh beliau. insyaALLAH, saya akan cuba kongsi apa yg saya faham drpd pembentangan beliau.

Pabila kita bercakap tentang ‘super’, kita merujuk kepada ‘supremacy’. kita akan menjadi super mengikut acuan supremacy yg kita fahami. waktu ni, ustaz telah membuka mata saya bhw kita seharusnya memandang supremacy itu pd deen kita yg mulia. apa lagi kemuliaan yg lebih tinggi drpd kemuliaan ILAHI utk hamba2NYA yg berpegang teguh dgn taliNYA?

jadi, ustaz telah mengajukan bahawa kita seharusnya membuang euro-centrism yg bersarang dalam minda kita. apa makna euro-centrism? itulah keadaan bila kita memandang apa yg ada pada eropah itu adalah suatu yg hebat dan apa yg kita buat pun berpaksikan kehebatan eropah itu.

pada pandangan saya, contoh yg kita boleh beri ialah apabila kita semua rasa excited sangat utk pergi sambung belajar di negara2 eropah. cuba beritahu saya berapa ramai yg merasa sgt2 ingin pergi menyambung belajar di bumi anbia’ seperti mesir, jordan, makkah, madinah? ada tak yg berhajat nak hntr anak belajar di negara2 islam seperti iraq, pakistan, iran? kurang kan?

selalunya org akan fikir nak anak g uk ireland australia. kalau tak dpt, baru lah fikir nak hantar ke mesir, jordan etc. mgkn ini pemikiran yg dah berubah, tp itulah jua yg pernah didoktrinkan dalam cara fikir kita. wallahu a’lam pada org lain, saya sendiri mengaku utk itu.

bila kita buang euro-centrism, kita kena gantikan dgn apa ek? so, point kedua ustaz ialah kita kena membangkitkan kembali izzah (rasa bangga) terhadap islam. ni ayat saya la…kita lihat sejarah ummah, bukankah umat islam itu pernah menjadi rujukan, kuasa yg dihormati dan peneraju kemajuan dunia?

kita harus menjadi seorang yg melihat dunia dgn sudut pandang tauhid. maknanya, menjadikan tauhid sebagai asas semua yg ingin dibuat. iaitu dgn rasa kehambaan yg sentiasa tunduk, dan menjadikan syariat sbg neraca pertimbangan.

practically, maknanya kena rasa bhw diri berada di dunia ini tidak sia-sia bahkan harus menjadi seorg yg bermanfaat kpd alam dan manusia.

kena berpaksikan apa yg ingin dilakukan pd apa yg ALLAH suka. ALLAH suka tak saya belajar camni? ALLAH akan redha tak pada saya kalau saya buat begini?

teringat lagu aku hanya umar, oleh hijjaz…

‘kemuliaanku kerana islam’.

adakah kita juga merasakan demikian? islam ini sememangnya mulia namun kdg kala kesucian dan kemuliaannya dicalit oleh keburukan umatnya.

insyaALLAH, mari sama2 berusaha membetulkan sudut pandang kita agar langkah kita akan lebih lurus. mari menjadi super power student!